Räyskälän Ilmailukeskus & Räyskälä-Säätiö

Lentokenttä perustettiin Räyskälään välirauhan aikana. Kenttää ei kuitenkaan koskaan käytetty sodan tarpeisiin, vaan se metsittyi käyttämättömänä kunnes Hämeenlinnan Ilmailukerho joutui etsimään korvaavan harrastuspaikan Parolan lentopaikalle. Räyskälän lentokenttä raivattiin talkoovoimin lentokelpoiseksi ilmailukerhojen sekä paikallisten asukkaiden toimesta.

Virallinen ensilento raivatulla lentokentällä lennettiin 15.5.1963. Räyskälän ensimmäiset purjelentokilpailut pidettiin juhannusviikolla heti samana kesänä. Kisojen nimi oli silloin Ensimmäiset Räyskälän Kisat, ja nykyään kilpailu tunnetaan nimellä Jannen Kisat. Vuonna 1964 perustettiin Räyskälä-Säätiö hallinnoimaan syntynyttä lentopaikkaa. Säätiön perustajina olivat paikalliset ilmailukerhot, lähikunnat ja kaupungit sekä muutama liikelaitos.

Vähitellen useat ilmailukerhot ja ilmailijat löysivät Räyskälän. Toiminnan kasvun myötä Räyskälän Ilmailukeskuksesta on tullut Suomen ja Pohjoismaiden vilkkain harrasteilmailupaikka, jossa on edustettuna useita eri ilmailulajeja. Suurimmat toimintaluvut tehdään purjelennossa ja laskuvarjohyppäämisessä. Valtalajien lisäksi kentällä ilmailee lukuisa joukko ultra- ja moottorilentäjiä, lennokkiharrastajia sekä riippu- ja varjoliitäjiä. Ilmailukeskus toimii myös merkittävänä koulutuspaikkana.

Nykyään ilmailukeskuksessa järjestetään purjelennon kansallisia ja kansainvälisiä arvokilpailuja vuosittain, ja se on myös erittäin tunnettu ja pidetty paikka kansainvälisten ilmailijoiden piirissä.

Räyskälässä toimivat kerhot

Scroll to Top