Päivitetty 11.5.2020 EFRY koronaohje

Tähän ohjeeseen ovat sitoutuneet kaikki Räyskälässä toimivat isot purjelentokerhot.

Purjelentotoiminta koronaviruksen (covid-19) aikana

Ohjeen tarkoitus on pienentää koronavirustartunnan leviämisen riskiä ja luoda täten mahdollisimman turvalliset mahdollisuudet harrastaa purjelentotoimintaa kaudella 2020. Ohje perustuu tämänhetkiseen tietämykseen koronaviruksesta ja sen leviämisestä, päivityksiä ohjeeseen tehdään tarpeen mukaan. Me kaikki huolehdimme yhdessä siitä, että näitä ohjeita noudatetaan.

Koronavirus (covid-19)

Joulukuussa 2019 alkoi Wuhanin maakunnassa Kiinassa epidemia, jonka aiheuttaja on ihmiselle uusi koronavirus. Sen aiheuttama tauti on viralliselta nimeltään COVID-19.

Oireet muistuttavat alkuvaiheessa minkä tahansa hengitysteiden virusinfektion oireita. Tauti voi olla joillakin myös täysin oireeton.

Oireet:

Kuume, yskä, nuha, hengenahdistus, lihaskivut, kurkkukipu, ripuli, pahoinvointi, päänsärky, väsymys

Miten uusi koronavirus tarttuu?

Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Myös puhuessa henkilön suusta lentää erikokoisia pisaroita. Nämä pisarat / aerosolit voivat levitä useiden metrien matkan ja etenkin sisätiloissa tartunnan vaara on yleensä suurempi.

Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, joille on hiljattain päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä.

Koronavirustartunnan leviämisen estämiseksi:

Huolehdi hyvästä käsihygieniasta, pese käsiä lämpimällä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan, kuivaa kertakäyttöiseen paperiin. Käsidesiä käytettäessä ota 3-5ml (ruokalusikallinen) käsiin ja hiero käsiin kauttaaltaan, anna kuivua.

Pidä riittävä fyysinen etäisyys toiseen henkilöön/ henkilöihin (≥ 2metriä)

Yski & aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai sen puuttuessa hihaan

Noudata yhteiskäytössä olevissa tiloissa olevia erillisiä ohjeita

Jos sinulla on infektio-oireita pysy kotona, kunnes olet ollut oireettomana vähintään vuorokauden ajan ja koet olosi muutenkin terveeksi.

Jos olet ollut lähikontaktissa infektio-oireisen ja/tai juuri koronapositiiviseksi todetun henkilön kanssa, pysy kotona (tarkemmat tiedot kts.THL.fi)

Riskiryhmiin kuuluvia (tiettyjä perussairauksia omaavat ja/tai yli 70-vuotiaat) pyydetään noudattamaan valtioneuvoston ja THL:n ohjeita.

Hallien tyhjentäminen aamulla

Kädet on pesty / desinfioitu, hanskoja suositellaan käytettäväksi

Pidetään fyysiset etäisyydet

Mikäli paikalle tulee yli 10:n henkilöä, ei olla yhdessä ryhmässä

Ohjaamon pesu / desinfiointi

Kerhot hankkivat tehdasvalmiita alkoholittomia pesuliinoja, joilla pesu/desinfiointi suoritetaan.

Päivän ensimmäinen pilotti suorittaa ohjaamon pesun ennen lentoa. Mikäli koneella lentää useampi henkilö, pesun tekee aina lähtövuorossa oleva. Viimeinen koneella lentänyt suorittaa pesun päivän päätteeksi.

Aamulla akut koneeseen, pesuliinalla käydään ohjaamopinnat järjestelmällisesti läpi (ne mihin tulet koneessa ollessasi käsillä koskemaan, kabiinin sisäpintaa/mittareiden näyttöjä ei pyyhitä)

Gridissä / lennolla

Käsidesi juuri ennen kuin menet pestyyn ohjaamoon, tässä vaiheessa myös juomat ja eväät koneeseen. Hinauslippu jätetään sivuluukun väliin avustajalle vietäväksi. Hinauslippua ei ojenneta avustajalle suoraan käteen.

Eväitä nauttiessa, pidä pakkauksesta kiinni, älä vie sormia suuhun.

Juomapakkaukset/muovipullot ovat hyvä vaihtoehto, esim. juomasäkki, jonka imupää pitää käsin aukaista on huono vaihtoehto

Käsillä, vaikka hanskat on kädessä, ei tulisi koskea kasvoihin (silmät, nenä, suu)

Kaksipaikkaislentäminen

Säätiön kaksikot ovat käytettävissä normaalisti. Kaksikoiden käyttö on käyttäjien harkinnassa ja vastuulla. Alaikäisillä tulee olla huoltajan suostumus ennen kertaus-, koulu- tai muuta kaksin tehtävää lentoa. Koneiden kosketuspinnat tulee puhdistaa ennen käyttöä.

Maatoiminta

Maatoiminnassa hinauslippu otetaan vastaan hanskat kädessä ja viedään hinaajalle. Muissa maatoiminnoissa suositellaan hanskojen käyttöä.

Tartuntariskeistä

Erittäin suuri riski = kaksipaikkaislentäminen

Yksipaikkaisella lentäminen = Vähennät riskiä merkittävästi sillä, että lennon aikana et koske käsillä kasvoihin (silmät, nenä, suu)

Tämä on kuitenkin yllättävän vaikeaa, siksi turvamekanismina on ohjaamon pesu/desinfektio ja puhtaat kädet.

Yhteenvetona

  • Pidä fyysinen etäisyys toiseen henkilöön
  • Kädet puhtaana
  • Vältä sisätiloja, joissa on muita henkilöitä, yski/aivasta nenäliinaan/hihaan
  • Älä koske likaisilla käsillä kasvoihin (silmät/nenä/suu)

Ohjeet ovat siis melko yksinkertaiset, mutta on tärkeää noudattaa niitä koko ajan. Omaan soveltamiseen ja oikomiseen ei tässä kohtaa ole varaa. Jos on epätietoisuutta asiasta, kannattaa kysyä.

On todennäköistä, että joudumme taistelemaan uutta koronavirusta vastaan koko lentokauden 2020.

Täten on tärkeää ottaa haltuun oikeat toimenpiteet heti alussa ja tehdä niistä rutiinia meille kaikille. Yhdessä ohjeita noudattamalla, ehkäisemme koronavirustartuntojen leviämistä ja voimme näiltä osin jatkaa harrastustamme turvallisin mielin.

Muistetaan keskittyä myös itse lentotoimintaan, tehdään asioita hieman rauhallisemmin ja pidetään toisistamme huolta.