7. kilpailupäivä

Harri ”Potter” Hirvola pyyhki luudalla omassa luokassaan – 134.5 km/h

Räyskälä 2.8.2019

Kun Harry Hirvola huispasi maaliin Ventus-luudallaan seitsemännen kilpailupäivän päätteeksi, ei kenellekkään jäänyt epäselväksi kuka on tällä hetkellä Hämeen Tylypahkan maagisin purjelentäjä. Meno oli sen verran vakuuttavaa, että vain Ankeuttajat voivat estää Hirvolaa nostamasta lauantaina purjelennon Poikaa Räyskälän kuppilan edessä. Ja Ankeuttajia ei tällä hetkellä ole näkyvissä, koska pahimmat uhkaajat Kristian Roine ja Aku Jaakkola ovat kokonaistuloksissa yli 600 pisteen päässä. Racing luokan kärkitrio Hirvola-Roine-Jaakkola ovat lentäneet hienot kisat, vaikka lentoväsymys varmasti painaa pitkän lentokesän jälkeen. Trio on Suomen purjelentomaajoukkueen kantavia voimia ja on näillä näkymin uusimassa maajoukkuepestinsä. Tänään Roine oli toinen nopeudella 125.50 km/h ja Jaakkola kolmas nopeudella 123.90 km/h.
Kun päivä valkeni Räyskälässä, kukaan ei odottanut hyvää kelipäivää. Ennusteet povasivat lennettävää keliä vain pienelle alueelle länteen ja sekin keli oli hyvin epävarmaa. Tehtävä päätettiin kuitenkin antaa. Molemmille luokille sama nopeustehtävä neljän käännealueen kautta, Karjalohja-Humppila-Saukkola-Porras, 149km/395 km, tehtäväaika 2 tuntia 30 minuuttia.
Tuttu pessimismi levisi lähtöryhmityksessä, kun kymmenen jälkeen repaleiset kumpiaiset riensivät Räyskälän yli navakan pohjoistuulen siivittäminä. Hinauksia siirrettiin useaan otteeseen, ja lopulta ne aloitettiin klo 12:45. Kovat puuskat puidenlatvoissa työllistivät lentoonlähdössä niin purjelentäjiä kuin koko viikon urakoineita hinauslentäjiä, mutta koneet pääsivät kuitenkin kiinni keliin ja lähtölinjat avattiin puolikahden aikoihin. Keli oli aluksi puuskaista ja nostot veivät n. 1200 metriin. Useat koneet raportoivat hankalasta alusta ja puuskaisista nostoista, mutta päivän mittaan keli nousi 1500 metriin ja kehittyi ajoittain todella hyväksi. Radiossa raportoitiin jopa ”neljän metrin tolpista” ja liveseurannasta todettiin koneiden kulkevan myötätuuliosuuksilla jopa yli 200 km/h maanopeuksilla.
”En tiedä milloin purjelento olisi ollut näin helppoa” Racing luokan kolmonen Aku Jaakkola totesi grillillä ilta-aterian ääressä.
”Lähdin ehkä liian aikaisin ja aluksi oli aika hankalaa, lopussa oli sitten parempaa ja jonojakin oli” totesi ensimmäisenä maaliin saapunut Räyskälän Ilmailukerhon Lassi Salonen (T8). Salonen lensi tehtävän läpi herrasmiesmäisellä keskinopeudella 88.55 km/h sijoittuen päivätuloksissa  yhdenneksitoista.
”Lentelin hyvässä kelissä hyvässä seurassa Roineen, Jaakkolan, Koivusen ja Kankareen kanssa, ei tullut yhtään äitiä ikävä” naureskeli Nuorisoilmailijoiden Hannu Niemi (N9), joka lensi nopeudella 122.09 km/h Racingissa neljänneksi.
Avoimessa luokassa Lauttasaaren Ilmailukerhon Mikko Nurminen otti jo toisen päivävoittonsa peräkkäin nopeudella 124.63 km/h.
”Kyllä tätä virettä on odotettukin” Nurminen kommentoi lennon jälkeen tuodessaan loggeritiedostoa kilpailutoimistoon. Nurminen nousi päivävoittonsas ansiosta kokonaistuloksissa 125 pisteen päähän Avointa luokkaa johtavasta Hannu Halosesta, joka tänään sijouttui toiseksi nopeudella 124.39 km/h . Halonen on lentänyt hienot kisat ja lentänee ilman kunnon notkahdusta lauantaina suomenmestariksi.
Päivä oli jälleen hieno kilpailupäivä. Vielä puoliseitsemän aikoihin kukkivat kauniit pilvijonot iltataivaalla, ja jälkikäteen on helppo todeta, että tehtävä olisi voinut olla vähän pidempi.
Mutta hyvä näin.

KE

Tehtävät ja tulokset
Facebook sivusto
Kilpailukoneiden liveseuranta

Harri Hirvolalla on syytä hymyyn Iltapäiväkeliä tehtävän suunnassa
Close Menu