Räyskälä-säätiön toiminnanjohtajan tiedote 1/2013           2.6.2013

Räyskälä kehittyy ja muuttuu. Myös tiedottaminen muuttuu ihmisen mukaan. Minun tapani ei ole kertoa keskeneräisiä asioita – ainakaan kovin usein. Kun on tiedottamisen aika niin avaan sanaisen arkkuni.

Aloitin 15.9.2012 toiminnanjohtajan pestini ja jatkan edelleen Suomen Urheiluilmailuopiston toimitusjohtajana/rehtorina. Itse koen Opiston vetäjänä, että toimintaedellytykset täytyy pitää kunnossa. Parhaiten se onnistuu kun on itse myös Säätiön ruorissa. Ajatus oli se, että olisi helpompi keskustella itsensä kanssa miten Opiston kurssit ja toiminta sujuu Räyskälässä. Hieman historiaa niille jotka sitä eivät ole lukeneet: SIL:n Opisto siirtyi perinteekkäältä Jämiltä Räyskälään 1979 osaksi Säätiötä. Opisto eriytetään omaksi yhtiökseen 1996. Tavoitteena oli win-win tilanne Säätiölle ja Opistolle. Molemmat hyötyisivät siitä, että Opistolta ostetaan toiminnanjohtajan palvelut. Säästöä ainakin pitäisi tulla.

Aikaa on vierähtänyt jo 8kk. Säätiössä on pidetty YT:t ja on ulkoistettu TJ ja sihteeri/siivooja. Siivoustoiminta jatkuu kuitenkin edelleen. Syksyllä päätettyyn suunnitelmaan kuului siivouksen ulkoistaminen yrittäjälle. Sellainen on nyt löytynyt.

Tämän tiedotteen alussa mainitsemani kehittyminen ja muutos on jatkuva prosessi. Muutosta ei saada aikaan hetkessä vaan se kestää useita vuosia. Vaikka tehdään päätöksiä toiminnan kehittämiseksi ne eivät tarkoita etteikö hienosäätöä voida tehdä jatkuvasti. Palaute on tärkeää, mutta vain asiallinen ja ratkaisuehdotuksia tuova palaute. Pelkkä moittiminen on eri asia.

Olen kuullut, että ihmiset odottavat tällaista toiminnanjohtajan viestiä kuin kuuta nousevaa- siis kerran kuussa. Pahoittelen, että en ole sellaista teille tuottanut. Olen luvannut pyhästi Säätiön hallitukselle parantaa tapani.

Tiedottamisen perusta on ehkä hallitustyöskentelyn tulokset. Olen kuitenkin koettanut olla mukana tässä ja nyt. Olen koettanut päivittää www.rayskala.fi sivuja tasaiseen tahtiin aina kun ajankohtaista tiedottamista on ollut. Säätiön hallitus on kokoontunut 2013 nyt 3 kertaa. Kuukausi tai puolitoista meni strategiaa miettiessä ja tavalliset kokoukset siirrettiin myöhempään ajankohtaan. Kokoukset ovat olleet: 17.3., 19.4. ja 24.5.. Kokouksissa on käsitelty hyvinkin monenlaisia asioita. Hallitustyöskentelyn periaate on, että mitä siellä puhutaan on ensisijaisesti hallituksen asia. Sille pitää luoda työrauha, olla asioista erimieltä keskenään tai ihan miten vain. Ilman, että kukaan voi hallituksen jäseniä arvostella heidän mielipiteidensä takia. Hallitus on omalla tavallaan oikeustoimihenkilö joka lausuu mielipiteitä ja päätöksiä yhteisellä suulla. Siksi hallituksen pöytäkirjoja ei julkaista sellaisenaan. Kootut tarinat on tarkoitus kertoa. Minä olen ollut siinäkin hieman turhan tuppisuu. No, josko tästä parin kappaleen jälkeen alkaa tulla tietoakin.

Vuoden 2012 puolella 29.12. hallitus kokoontui järjestäytymisistuntoon jossa oli mukana jo SIL silloin tuleva toiminnanjohtaja Timo Latikka. Kokouksessa päätettiin mm. aina asialistan lisäksi päätösehdotus, kaikki siirtyvät asiat juoksevat kokouspöytäkirjoissa, operatiiviset asiat toiminnanjohtajalla, hallintoneuvoston puheenjohtaja sekä varapuheenjohtajalla oikeus tulla kokouksiin ja hallituksen jakeluun. Lisäksi sitten niitä kokouksen sisäisiä julkaisemattomia juttuja.

2013 17.3.: kokouksesta ei julkistettavaa tietoa.

2013 19.4.: Tilinpäätös 2012 puhutti kokouksessa paljon eikä sitä allekirjoitettu vieläkään. Hallituksen työkaluksi päätettiin ottaa excel-pohjainen seurantalomake hankkeiden seurantaan. Autobensaan siirtymisen aikataulua käytiin läpi. Tavoite saada autobensa käyttöön SM2013. Pikkusaunan remontti ja ison saunan WC:n kunnostus ennen SM2013. Tiedottamisen huonouteen puututtiin ja annettiin nuhteita TJ:lle. Talkootyötä pitäisi lisätä. Moottoriksi valittiin  Hannu Korhonen. Kauan odotetut kuntoselvitykset LVI ja kiinteistön osalta saatiin. Alueen markkinointia pohdittiin. Kuppilan laatoituksen ajankohtaa ja talkoita pohdittiin- nyt se on lähes tehty! Asfaltin maalaukset ja asfaltin kunnostus oli keskustelussa. Kokouksessa oli asialistalla 26 kohtaa ja 27 oli kokouksen päättäminen.

2013 24.5.: Tilinpäätös 2012 allekirjoitettiin. Todettiin, että kentänkäyttömaksut vuodelta 2012 peritään jokaiselta yli 14 v henkilöltä hinnaston mukaisesti; 6€/pv tai 110€/v. Tietysti myös jatkossa. Lentäjiltä operontipäivien mukaan - 110€ tulee kuitattua jo 19 päivän oleskelun myötä. Samoin laskeutumismaksuja aletaan periä 6€/päivä. Koneparkki tehdään 2 ja 3 hallien väliin. HUI:n kerhorakennus siirtyy 12 rullaustien varteen HUI:n vanhan bensabouserin viereen. Kannot poistetaan kesällä 2013 ja maa tasoitetaan. Vesipisteet tehdään talkoilla. Koneparkki kunnossa viimeistään kesä 2014. Briefing lentäjille päivittäin 17.6.2013 lähtien elokuun 18.pv saakka. Kentälle on tilattu heinänsiemeniä. Ne tullaan levittämään alueille joissa ei vielä ole heinää. Lajike on ns. tienvarsiheinää jonka pitäisi juurtua jopa hiekkaan jos kosteutta on.

Että tämmöistä. Niin, olemme myös asiakaspalautteena hankkineet  liukumäki/keinurakennelman. Se on asennettu tiskauspaikan lähelle. 12 paikallista lapsiperhettä tai muuten ehkä lapsenlapsia omaavaa henkilöä on lupautunut antamaan tukensa hankinnalle.

28.5.Säätiön ja Opiston vieraana kävi puolustusministeriön kansliapäällikkö, Hämeen liiton maakuntajohtaja, Lopen kunnanjohtaja sekä Lopen kunnan kehittämispäällikkö. Keskusteltiin Räyskälän ilmaillukeskuksen tulevaisuuden suunnitelmista – mm. AirPark –hankkeesta. Tavoite on aluksi noin 5-10 hirsirakenteista lomamökkiä tyyliin Honka/Apaja: http://www.honka.fi/mokit-ja-saunamokit#model-85 Tuo on siis vain suuntaa antava malli.

Kaadettavat puut. Kiitotien 12L siirtymäpintojojen eli sivuttaissuunnan sektorit pitää raivata. Kun paikalle saapuu metsäkone niin samalla voimme kaadattaa vaunualueella olevia puita. Jos lähiympäristössäsi on kaatamista tarvitsevia ISOJA puita niin pyydä Säätiön toimistosta METSÄHALLITUKSEN punaista merkintänauhaa ja merkkaa puu noin silmän korkeudelta. Kerro lisäksi toiminnanjohtajalle vaikka emaililla missä päin merkattu puu on.

Räyskälästä tehdään kansainvälisesti kiinnostava ilmailukeskus. Kentälle on saatu vuokrapoolin koneita: LS4a, LS6b, Discus B WL, DuoDiscus, Bergfalke II/55. Vuonna 2016 meille on tulossa Vintage Rally- läjä eurooppalaisia ilmailijoita vanhojen purjekoneidensa kanssa. Hoidetaan kuitenkin SM/esiMM 2013 ensin ja MM2014 sitten.

Sakari Kuosmanen
toiminnanjohtaja
Räyskälä-Säätiö